donderdag 1 december 2016

Hoe zelfvoorzienend zijn we in november 2016

Vijgenboom
Er is terug een maand voorbijgevlogen en in deze maand november 2016 waren we ook weer behoorlijk zelfvoorzienend in onze groente- en fruitbehoefte. Dankzij het warme najaar hebben we zelfs nog 300 gram verse vijgen kunnen plukken van de tweede oogst. Onze vijgenboom staat voor een deel beschut achter een muurtje en in volle zon, dus dat zal ook wel een pluspunt zijn geweest om een najaarsoogst te hebben. En wat we ook nog hebben zijn amandelen van onze laatste oogst toen we nog in Spanje woonden.

Wat heb ik aangekocht in de winkel en bij de boer van groenten en fruit?

Bij de boer
  • 25 kilo aardappelen
In de winkel
  • een halve kilo ajuin
  • een halve kilo spruiten (hoop ik het volgende jaar zelf te hebben)
  • 3 kilo prei (ik heb zelf ook prei maar niet genoeg om te winter mee door te komen)
  • 2 kilo wortelen (voor de soep)

Wat we deze maand (november 2016) allemaal vers hebben kunnen eten uit eigen groente- en fruittuin of uit de serre

Maand november 2016





Kruiden peterselie rozemarijn bieslook tijm selder

salie laurier



Bladgroenten rode eikebladsla rucola snijbiet palmkool savooikool

veldsla kervel boerenkool prei rode bladmosterd
Knolgewassen rode biet schorseneren keukenraapjes knoflook wortelen

radijzen knolselder ajuin


Vruchtgewassen bloemkool




Fruit okkernoten hazelnoten amandelen vijgen appelen

Welke voorraad hebben we aangesproken: diepvries, gedroogd, gesteriliseerd...

Maand November 2016




Diepvries peulerwten venkel courgette pompoen

bouillon bonen spitskool wortelen
Ingemaakt augurken kappers van OIK rode biet confituur van pruimen, aardbeien, vijgen

appelmoes krieken perziken tomaten
Gedroogd appeltjes stevia courgette wortelen

knoflook peterselie basilicum

Uit de kelder ajuin sjalotten knoflook pompoen

kalebas



Ontsapt druivensap appelsap bessensap frambozensap

Notentrio
We hebben nog heel veel uit de tuin kunnen halen, maar daar komt nu een einde aan. Gelukkig heb ik heel wat kunnen inmaken, drogen, steriliseren... en zit mijn kleine diepvries vol met al dat lekkers uit de groentetuin. Er is ook al nieuw leven want de knoflook staat al met zijn neusje boven, omringd door een dik pak stro om de vrieskou buiten te houden. Het enige wat ons nu nog te doen staat is snoeien, snoeien, snoeien en dromen van een volle groentetuin voor het volgende jaar.
Lekkere appeltjes
Zo, dit was het overzicht alweer voor november 2016 van onze groente- en fruittuin in Frankrijk. De volgende maanden zullen we bijna volledig op onze voorraad aangewezen zijn en uitkijken wat voor aanbiedingen dat er zijn bij de boeren hier in de buurt.

Groentetuin 2016

Tot de volgende!
Groetjes van Le Potager Heureux!
Wim en Gertrude


1 opmerking:

Bianca van Dalen zei

Mooi dat je toch in zo'n korte tijd zoveel zelf hebt weten te kweken!